Exerciții pentru creier: cum să ai grijă de sănătatea ta mentală

  • Postat de admin
  • La data de December 21, 2020
  • 0 Comentarii

Fiecare dintre noi ne-am confruntat la un moment dat cu situația în care am uitat locul unde sunt cheile, numele unui cunoscut ori a unui aliment de pe lista de cumpărături rămasă acasă. Creierul, la fel ca ceilalți mușchi din organism trebuie antrenat, pentru că altfel se atrofiază și devine chiar inutilizabil. Putem considera creierul un sistem ce armonizează toate organele corpului și intermediază comunicarea între ele, astfel încât să păstreze starea de sănătate și un echilibru între armonia fizică și psihică.

1. Citirea cu voce tare. Chiar dacă durează puțin mai mult decât cititul în gând, merită pentru că astfel folosim diferite circuite ale creierului nostru. S-a demonstat științific în urma unor studii de imagistică, faptul că 3 zone ale creierului au fost activate ori de câte ori cuvintele erau rostite cu voce tare. De asemenea, ascultarea audiobook-urilor are efect echivalent asupra creierului.

2. Hrănirea creierului. Este foarte important să incluzi în alimentație o cantitate esențială de vitamine și grăsimi pentru a-ți hrăni creierul. Dintre alimentele care cresc puterea de concentrare a creierului sunt: nucile, bananele, afinele, broccoli,  uleiul de cocos, ciocolata neagră, avocado, cătina, icrele. De asemenea, este importantă și hidratarea prin consumul de apă sau sucuri naturale.

3. Mișcarea. Aceasta pune sângele în mișcare, iar beneficiile mișcării sunt evidente, indiferent de forma ei (mers pe bicicletă, alergatul în parc, exerciții de fitness, plimbări ușoare, dansuri, yoga). Astfel, cu minimum de efort poți obține beneficii pe termen lung.

4. Participarea la cursuri. Fie că este vorba de cursuri cu participare fizică, sau cursuri online de tip webinarii, este esențial să înveți ceva nou, chiar și o limba străină și să îți antrenezi puterea de concentrare, gândirea logică și memoria.

5. Jocul cu copii. Orice tip de joc cu cei mici, inclusiv jocurile de societate, îndeplinește o funcție dublă. Pe de o parte, consolidează relațiile afective, iar pe de altă parte, stimulează puternic creativitatea, imaginația, capacitatea de rezolvare a problemelor și abilitățile sociale. Inclusiv verificarea și ajutarea copiilor la temele școlare stimulează creierul, în special cele care implică calcul matematic, gramatică, traducere într-o limba străînă.

6. Limitarea alcoolului și a zahărului. Este dovedit științific faptul că, alcoolul în exces provoacă în timp, leziuni ireversibile ale neuronilor. De asemenea zahărul în exces are o influență negativă asupra creierului, precum și a întregului organism.

7. Respectarea orelor de somn. Specialiștii din domeniul medical consideră că adulții, în funcție de specificul lor, au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn pentru a fi în formă maximă a două zi.  Orice abatare de la acest interval nu este recomandat pentru sănătate. Un somn insuficient sau de slabă calitate afectează sistemul imunitar, iar organismul  tău produce mai puține citochine (un tip de proteine protectoare care în condiții bune de sănătate, numărul lor crește automat când ai o infecție sau o inflamație, pentru a apara organismul). De asemenea, excesul de somn (adică mai mult de nouă ore pe noapte) a fost asociat cu riscul crescut de diabet, atac de cord și obezitate.

8. Muzica preferată. Muzică are o influență benefică asupra procesului cognitiv, atât în ceea ce privește persoanele sănătoase, cât și în cazul celor cu probleme de sănătate. Ascultatul muzicii crește abilitatea creierului de a răspunde la alți stimuli. Conform unui studiu realizat în anul 2011 la Universitatea McGill din Canada, s-a concluzionat că ascultarea muzicii crește nivelul de dopamină produs în creier. Aceasta este un neurotransmițător responsabil, printre altele, de producerea senzației de fericire, creștere care s-a dovedit foarte utilă în tratamentul depresiei. 

9. Optimismul și starea de bine. Optimismul, încrederea în sine, lipsa stresului și sentimentele pozitive ajută creierul să funcționeze în parametri normali. Atunci când ești optimist prinzi curaj, îți faci planuri,  găsești soluții pentru diverse probleme și socializezi mai mult. Emoțiile negative cum sunt stresul, furia, teama, tristețea au influențe negative asupra întregului organism.

Este important să avem în vedere faptul că, la fel ca în cazul mușchilor din corp, exercițiile cresc performanța creierului, iar dacă nu îl folosim cum trebuie, acesta se atrofiază. Ne putem antrena prin activități care implică luarea deciziilor, învățare, rezolvarea de probleme, memorare, antrenament vizual și verbal,  concentrare, precum și controlul emoțiilor.

Etichete: articol, exerciții pentru creier, motivație,
Publicat în categoria: Dezvoltare personală
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook

0 Comments

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *