Șapte etape pentru crearea unei campanii de promovare eficiente

  • Postat de admin
  • La data de March 21, 2020
  • 0 Comentarii

Când ești antreprenor, dorești să comunici clienților o mulțime de lucruri benefice despre produsele sau serviciile pe care le oferi. Este important ceea ce comunici, dar și modul în care alegi să faci acest lucru. Fie că este vorba de site-ul companiei, pliante, video-uri, evenimente sau rețele de socializare, deseori, când ideile se dispersează fără o direcție anume, rezultatele pot fi sub așteptări, sau chiar dezamăgitoare.

Iată 7 pași cheie pentru crearea unei campanii de promovare eficiente:

1. Analiza pieței: cunoașterea clienților și concurenței

Înainte de crearea propriei strategii de comunicare, este important să vă cunoașteți mediul profesional. Care este piață? Cine sunt concurenții și cum comunică ei? Există o companie din același sector de activitate care iese în evidență mai mult decât altele? Prin ce se diferențiază? Este important să aveți răspunsurile la aceste întrebări, pentru a ști exact unde se situează firma proprie și ce este de făcut.

2. Identificarea profilului de client

Definirea corectă a profilului de client va ajuta compania să creeze oferte segmentate. Dintre parametrii importanți ce vizează clienții, pot fi: vârstă, sexul (femeiesc sau bărbătesc), localizarea lor geografică, mediul profesional de activitate, funcția pe care o dețin, hobby-uri, etc. Când aceste date sunt clare, mesajul și mediul de comunicare au un impact mare, iar rezultatele vor fi pe măsură.

3. Analiza resurselor interne

Unul dintre motivele pentru care anumite companii eșuează este pentru că analizează doar mediul extern, clienți și concurenți, fără a se uita și în ograda proprie, la posibilitățile fimei. Strategia de promovare folosită de o firmă concurentă poate să nu funcționeze la o altă companie, chiar dacă domeniul de activitate este același. Diferă resursele financiare, umane, precum și stocurile existente de produse. Astfel, este important să deții răspunsuri la următoarele întrebări:

• Este prevăzut un buget pentru realizarea campaniei de promovare?

• Există una sau mai multe persoane interne alocate pentru coordonarea proiectului?

• Există mijloacele necesare, în cazul în care apelați la un prestator extern?

4. Stabilirea obiectivelor specifice

Odată ce ai o viziune de ansamblu asupra pieței, este importantă stabilirea de obiective specifice. Obiectivele clare stabilesc o linie coerentă de acțiune și transformă demersurile de comunicare în acțiuni eficiente generatoare de rezultate cuantificabile, nu generale. Iată câteva exemple

• câți abonați noi la newsletter are firma;

• câte link-uri pe site-uri relevante s-au obținut;

• creșterea vânzărilor cu X%;

• creșterea ratei de satisfacție a clienților;

• creșterea numărului de reacții pozitive cu X%;

Astfel, vei avea în vedere un set de obiective precise a căror îndeplinire o poți urmări relativ ușor. În situația în care constați că ceva nu merge conform planului, poți schimba, adapta. Odată stabilite obiectivele, măsurarea lor nu reprezintă un proces foarte complicat.

5. Ofertă unică de vânzare

Se referă la acel lucru care te diferențiază de concurenții tăi. Nu mă refer la prețul mai mic, ci trebuie să fie un plus de valoare. A folosi elemente necuantificabile precum: suntem serioși, suntem rapizi, suntem de încredere, nu este o idee bună, pentru că toată lumea va spune acest lucru. Ceea ce transmiți trebuie să fie măsurabil, astfel că în loc de „suntem cei mai rapizi la livrare” poți folosi „Livrăm în maxim 2 ore. Dacă întârziem, nu plătești și păstrezi produsul.,,

6. Stabilirea unui plan de comunicare

Este important să aveți un calendar cu acțiunile de promovare pe o perioadă de 6 luni sau un an. Planificarea are ca scop deținerea controlului asupra activităților și resurselor implicate (financiare, umane, de timp), în proiectele vizate. Acesta poate lua formă unui planning, ce presupue o lista cu acțiunile de realizat, periodicitatea lor, timingul și durata realizării fiecărei acțiuni, persoanele implicate precum și bugetul asociat fiecărei acțiuni.

7. Măsurarea rezultatelor din campanii

Indiferent că este vorba despre o campanie online sau firma a participat la un eveniment în domeniu, trebuie analizate rezultatele. Rezultatele obținute corespund planurilor făcute? Câți vizitatori sunt interesați să cumpere produsele/serviciile tale? Câți dintre ei au cumpărat efectiv? Acest lucru te ajută în primul rând să știi dacă beneficiile firmei depășesc costurile alocate campaniei. De asemenea, te ajută să îți definești ofertele de vânzare viitoare, pe baza comportamentului clienților.

Etichete: strategie de marketing, campanii eficiente, content marketing
Publicat în categoria: Marketing și Vânzări
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook

0 Comments

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *